Ameriški nogomet

Ameriški nogomet je moštvena igra, pri kateri med seboj tekmujeta dve ekipi z vsaka po enajstimi igralci. Člani igralske zasedbe se lahko menjavajo med vsako prekinitvijo.


Igra je najbolj priljubljena v Združenih državah Amerike, kjer se organizirano igra na treh stopnjah: srednješolski, univerzitetni in poklicni. Na vsaki stopnji so pravila nekoliko drugačna. Nad srednješolskim nogometom bdi Narodna federacija zvez državnih srednjih šol, nad univerzitetnim Narodna univerzitetna športna zveza (NCAA), najvišja stopnja poklicnega ameriškega nogometa pa je liga National Football League. Zunaj ZDA je igra pretežno neznana ali pa se sorazmerno počasi uveljavlja.


Ameriški nogomet je precej podoben kanadskemu, a se igri med seboj ponekod dodobra razlikujeta. Oba športa sta se razvila iz nogometa in rugbyja.


Pravila igreFlag football


Flag Football je brezkontaktna različica ameriškega nogometa. V igri sodeluje 10 igralcev, po 5 v vsaki ekipi. Napadalna formacija ima v posesti žogo. Cilj igre je osvojiti nasprotnikovo ozemlje in s tem doseči točke. Napad ima 4 poskuse (downe), da s svojih 5 jardov doseže sredino igrišča, ter nato še nove 4 poskuse za dosego nasprotnikovo končne cone. Če jim to ne uspe, žogo dobi nasprotnik. Naloga obrambne formacije je onemogočiti nasprotniku osvojitev končne cone in posledično dosego točk. Zmaga ekipa, ki doseže več točk.Spletno mesto uporablja piškotke zaradi boljše uporabniške izkušnje.

Z uporabo naše spletne strani potrjujete, da se z njihovo uporabo strinjate. Learn more

I understand